Duurzaamheid
Status / doel
Competence Centre InfraQuest (IQ) is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO. Recent (eind 2015) is besloten deze samenwerking in te richten voor 5 domeinen, te weten (1) natte en (2) droge kunstwerken, (3) wegenbouw (4) asset management en( 5) duurzaamheid. Duurzaamheid is een nieuw domein voor samenwerking, waarvoor het Infraquest bestuur aan de kwartiermakers uit de drie organisaties vraagt input te waar deze samenwerking zich op gaat richten. Kwartiermakers zijn Joris Vijverberg (RWS), Ton van Beek (TU Delft) en Suzanne de Vos (TNO). Deze notitie is het resultaat van twee werksessies van de kwartiermakers, aangevuld per mail, met als doel het IQ bestuur een voorstel te doen voor de invulling van de IQ samenwerking t.a.v. duurzaamheid. Na feedback van de stuurgroep wordt de IQ samenwerking op dit onderwerp duurzaamheid verder uitgewerkt/ verdiept.
Ambitie en doelstelling
Met het klimaat akkoord uit Parijs nog vers in ons geheugen en de aandacht voor de circulaire economie wordt de vraag naar duurzame oplossingen steeds groter. Ook de infrastructuur zal daar een bijdrage aan gaan leveren. RWS heeft duurzaamheidsbeleid, zet in op duurzaam inkopen, wil materiaalketens sluiten en energieneutrale objecten. Dit biedt een kader waarbinnen duurzaamheid verder kan ontwikkelen, ondersteund door InfraQuest kennis.
Infraquest, programmalijn duurzaamheid, ontwikkelt/borgt kennis voor het beoordelen/ meten van kosten- en milieuprestaties over de levenscyclus, met als doel de rekenmethodes verder door te ontwikkelen/ praktische toepasbaar te maken. De focus ligt op de huidige kennislacunes die voortkomen uit circulaire economie, het beoordelen van innovaties (zowel productinnovaties als procesinnovaties) en het valideren van prestaties in de praktijk, met als doel om het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen dichterbij te brengen.